Apple öppnar Self Service-reparation i Sverige

Nu kan du i Sverige laga din Iphone själv med originaldelar – så funkar det

Efter att Apple introducerade ett särskilt sätt för privatpersoner att själva kunna reparera sina telefoner i USA tidigare i år har nu tjänsten kommit även till Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Apple låter nu privatpersoner i Sverige själva reparera sin Iphone med originaldelar och tillhandahåller både manualer för arbetet och professionella verktyg för den som vill. Instruktioner och verktyg är samma som professionella, auktoriserade verkstäder använder och Apple själva påpekar att den nya möjligheten inte passar alla. Att reparera telefonen själv kan vara både svårt och tidsödande, så att lämna in telefonen till ett servicecenter är fortfarande den bästa lösningen för de flesta användare. För den med erfarenhet kan dock att reparera själv vara ett alternativ.

Det är många av de vanligaste reparationerna på Iphone i Iphone 12- och 13-serien som nu går att göra själv med originaldelar. Apple säljer de delar som behövs, låter dig köpa eller hyra verktygen och tillhandahåller manualer med steg för steg-instruktioner.  

Du köper delar och verktyg via Apples Self Service Repair Store och i visa fall går det att returnera den del du bytt ut till Apple för att få rabatt då den returnerade delen renoveras. Här går det att köpa såväl enskilda delar som paket med allt som behövs för exempelvis ett skärmbyte, batteribyte eller byte av kameramodulen. Den som bara ska göra en enstaka reparation och inte återkommande reparationer i större skala kan hyra verktygspaket för 699 kronor i 7 dagar istället för att köpa det.

Ser vi på priserna så innebär det ingen stor besparing att göra reparationer själv jämfört med att istället lämna in till ett proffs. Tvärtom. Ett skärmbyte på en Iphone 12 när du gör jobbet själv kostar 3600 kronor, ett kamerabyte går på 2015 kronor och ett batteribyte 832 kronor. Till detta kommer hyra av verktyg vilket kostar 699 kronor för 7 dagar. Väljer du istället att lämna in din trasiga telefon är Apples prisuppskattning för ett skärmbyte på Iphone 12 cirka 3800 kronor, för batteribyte 800 kronor och för kamerabyte 2100 kronor.