Anonyma kontantkortens tid är förbi

Nu måste kontantkort vara registrerade – krävs för att kunna ladda

Nu försvinner möjligheterna att tanka oregistrerade kontantkort.

Publicerad Uppdaterad

Från den 1 februari går de nya reglerna för kontantkort för mobiltelefoner och mobila bredband in i en ny fas, vilket innebär att det inte längre går att fylla på oregistrerade kontantkort. Dessa nya regler började träda i kraft i augusti 2022 och man har haft fram till och med 31 januari på sig att registrera kontantkort hos respektive operatör. Reglerna omfattar att operatörer måste registrera abonnentens namn, postadress och personnummer för att det ska vara möjligt att skaffa och fylla på kontantkort.

Personer som har bank-ID kan registrera sitt/sina kontantkort på respektive operatörs hemsida. Personer som inte har bank-ID samt personer som har skyddad identitet eller av annan orsak behöver ha hemligt nummer behöver ta kontakt med sin operatör för att ordna detta.

Anledningen till att det beslutades att det inte längre skulle vara möjligt att använda oregistrerade kontantkort är för att göra det svårare för kriminella att kommunicera anonymt samt underlätta för bland annat polisen. Pengar som redan finns inlagda på kontantkort kommer inte att försvinna, men det går inte att fylla på oregistrerade kort.

Källa