Sista ordet sagt

Nu skrotas roaming-avgifterna i EU

Nu är det helt klart. Äntligen slopas roaming-avgifterna inom EU.

EU-parlamentet har nu sagt sitt och valde med stor majoritet att slopa roamingavgifterna inom unionen. Därmed kommer det från den 15 juni att kosta lika mycket att surfa mobilt oavsett var i EU man befinner sig.

Publicerad Uppdaterad

Från och med den 15 juni i år är de dagar då det mobila semestersurfandet riskerade att skapa kaos i ekonomin svunna. Det sista hindret som stod i vägen för slopade roamingavgifter inom EU, ett avtal om grossistpriser, har nu klubbats igenom i EU-parlamentet och saken är därmed – som man brukar säga – biff. 

Seger för konsumenterna
”Det är en jätteseger för Europas konsumenter. Vi firar att det från och med den 15 juni inte finns roamingavgifter längre. Den som reser i Europa kan kolla sin e-post, använda karttjänster, ladda upp foton på sociala medier, ringa och skicka sms utan några extra kostnader” säger parlamentsledamoten Miapetra Kumpula Natri i ett uttalande om saken. 

Hängde på ett avtal
Det var sedan tidigare beslutat att uppgörelsen skulle komma. Men det hela hängde på ett avtal som rör det pris operatörenra ålägger varandra att betala för användingen av näten. EU-kommissionären Andrus Ansip som har ansvar för EU:s gemensamma digitala marknad skriver på Twitter att beslutet kommer att få omedelbara goda följder för europeérna.