Nvidia Shield

Nvidia släpper Androidkonsol med 4K

Igår lanserade Nvidia sitt intåg i vardagsrummet. Shield ser ut att vara ett riktigt kraftpaket med en liten prislapp.

Publicerad Uppdaterad

Det var bara en tidsfråga innan Nvidia gav sig in i det stationära konsolkriget. Men i spelfältet för Androidkonsoler är det ont om prestandamonster, Nvidia ser ut att bli de första att leverera prestanda på en stationär plattform med operativsystemet. Shield kan spela upp film i 4K, köra applikationer och användas för musik.

Något specifikt om spelande i 4K har dock inte sagts. Till Nvidias fördel stödjer Playstation 4 och Xbox One i dagsläget inte 4K upplösning för varken spel eller video. På insidan ligger Nvidias Tegra X1-processor med tre gigabyte ram som visades upp på CES i januari. VD:n för Nvidia, Jen-Hsun Huang, som höll presentationen menade att konsolen var dubbelt så stark som en Xbox 360 och bara drog en femtedel så mycket ström.

En fjärrkontroll med mikrofon för röststyrning, bluetooth och ett uttag för hörlurar kommer med konsolen.

För filmvisande ska Shield bland annat kunna bearbeta 10-bitars H265-video som kan spelas upp i 60 bilder per sekund. I ljudväg finns stöd för 24-bitars högupplöst ljud genom hdmi. Surroundljud i 7.1 och 5.1 stöds också.

Spelbutiken Grid
I samband med spelkonsolen expanderas Grid, Nvidias egen tjänst för att strömma spel via internet. Från och med maj så införs två prenumerationsmodeller för Grid, en gratis och en betald. Den betalda innebär en prenumerationskostnad per månad,  Exakta detaljer kring hur gratisvarianten kommer att fungera och hur mycket betalprenumerationen kommer att kosta är oklart. Nvidia säger dock att man kommer att kunna betala för ett spel och få tillgång till ett spel på Steam samtidigt.

Kontrollen har röststyrning samt uttag för micro-usb och hörlurar.

Kontrollen till konsolen körs av ett laddningsbart batteri som ska räcka i 40 timmar på en laddning.

Två av de stora överraskningarna var storleken på enheten och lagringsutrummet. Med ett inbyggt minne på 16 gigabyte finns det inte mycket utrymme att installera dagens krävande spel på. Det finns plats för microsd-kort men möjlighten att installera spel på en bärbar hårddisk hade varit välkommen.

Största överraskningen bjöds dock på i form av de spel som ska fungera tillsammans konsolen: The Witcher 3, Crysis 3, Dead Rising 2, Metro Last Light Redux, Ultra Street Fighter 4 och Half-Life 2: Episode One var några av de mer krävande spelen som visades upp. Totalt ska det finnas mer än 50 spel i Grid när konsolen släpps i maj. Priset ska vara 199 USD, vilket innebär att konsolen lär kosta ungefär 2000 kronor när den kommer till Sverige.

Nedan kan ni se en spellista med alla tre delar av Nvidias presentation.

Källa