Auto Blocker lägger till nya säkerhetsaspekter

Ny skyddsteknik från Samsung i Android 14

Det nya skyddet ska bland annat kunna blockera osäkra installationer även via sladd.

I och med den Samsung lansering av skarpa Android 14 tillsammans med företagets gränssnitt One UI 6, presenterar man även den nya skyddsfunktionen som går under namnet Auto Blocker.

En av funktionerna i Auto Blocker är att förhindra appinstallationer från platser utanför officiella appbutiker, så kallad sideloading. Samsung skriver själva att det finns många fördelar med avsiktlig sidoladdning, och att de som ägnar sig åt detta inte kommer att drabbas eftersom den delen av skyddet är avstängd som standard. Personer som däremot inte har för vana att använda sideloading kan aktivera Auto Blocker för att ge ytterligare skydd mot oavsiktliga installationer av bland annat virus och annan malware.

Auto Blocker innehåller även kontroller för att upptäcka potentiell skadlig kod och förhindra skadliga kommandon och programvaruinstallationer via USB-kabel. Det här har blivit ett allt större problem den senast tiden, där användare i avsikt att ladda sina mobiler har anslutit USB-sladdar som funnits på offentliga platser som flygplatser och caféer. Där har antingen själva laddaren eller usb-sladden innehållit kretsar som innehållet malware som installeras när sladden för en fysisk anslutning till mobilen och installerat program via usb-porten. Detta kommer Auto Blocker att kunna förhindra.

Auto Blocker innehåller även förbättringar av funktionen Message Guard som skyddar användaren mot zero click-attacker och bildmeddelanden som innehåller skadlig kod. Bland annat kommer meddelandeskyddet numera att fungera även med appar från tredje part.

Nya Auto Blokcer-funktionen blir tillgänglig för alla Samsung-mobiler som kör Android 14.