ARM sätter fart

Ny teknik kan göra mobiler 30 procent snabbare redan om ett år

Nya processorkärnor signerade ARM kan göra mobilerna 30 procent snabbare redan nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Under de senaste fem åren har kretsar som baserar sig på ARM:s arkitekturer levererats till fler än 100 miljarder enheter. Därför innebar det ett betydande genomslag när företaget för ett par månader sedan presenterade  information om de största uppdateringarna för ARM-processorer på drygt tio i och med introduktionen av ARMv9. Förra gången introducerade man 64-bitarsstöd i sina processorer, den här gången handlar det i stället om förbättringar inom säkerhet, maskininlärning och prestanda.

Nu har det presenterats mer detaljer om ARMv9 och det handlar om tre nya arkitekturer för CPU och lika många för GPU där den gemensamma nämnaren för arkitekturerna är Dynamiq Shared Unit-110 (DSU-110) som med sin kapacitet att hantera högre frekvenser än tidigare ska kunna erbjuda förbättringar inom bandbredd, latens och energiförbrukning.

Två av nyheterna, Cortex-X2 och Cortex-A710, är direkta uppföljare för Cortex-X1 respektive Cortex-A78 med förbättrad prestanda och energiförbrukning, plus att de utnyttjar de nya funktioner som introduceras i ARMv9 som säkerhetskoncepten Confidential Compute Architecture (CCA) och Realms.

Den nya Cortex-A510 är visserligen också en uppföljare, närmare bestämt till Cortex-A55, men man har inte uppdaterat utan skapat en helt ny arkitektur. Enligt ARM själva innebär detta att prestandan ökar med 30 procent jämfört med föregångaren samtidigt som den är 20 procent mer energieffektiv.

De nya arkitekturerna för grafik är en del av företagets Mali-serie och handlar i princip enbart om prestandaförbättringar, primärt för spel och energieffektivitet.

Det har ännu inte sagts något om när det kan dyka upp enheter med nya ARMv9. Det kan dock komma att dröja eftersom ARM inte utvecklar och tillverka kretsar själva utan står för arkitekturdesign för tredjepartsföretag. Gissningsvis kommer de första produkterna att dyka upp under 2022 eller 2023.