Smarta glasögon

Nya glasögon från Meta och Ray-Ban

Nytt namn när Meta och Ray-Ban presenterar den senategenerationen av smarta glasögon.

Den första versionen av de smarta glasögonen som utvecklades i ett samarbete mellan Meta och Ray-Ban hette kort och gott Rayban Stories. Nu har de två företagen presenterad den andra generationen smarta glasögon, den här gången med namnet Ray-Ban Meta Smart Glasses.

Glasögonen drivs av Qualcomm Snapdragon AR1 Gen 1 och batteritiden för själva glasögonen ligger på 4 timmar och tillsammans med laddfodralet på 36 timmar.

De inbyggda kamerorna kan ta foton med en upplösning på 12 megapixlar och spela in video i 1080p-upplösning som kan vara upp till 60 sekunder långa. Foton och filmer kan sedan delas på Metas sociala plattformar som Facebook och Instagram. Det går även att strömma i realtid till Facebook och Instagram. Högtalarna ska vara förbättrade med 50 procent högre volym och dubbelt så kraftfull bas som tidigare.

Glasögonen har även inbyggt stöd för Meta AI så att användaren kan använda röskommandon för att bland annat kunna skicka foton och starta inspelningar. Meta AI kommer dock enbart att vara tillgängligt som en betaversion i USA vid lanseringen.

Ray-Ban Meta Smart Glasses börjar säljas 17 oktober och priserna startar på cirka 300 dollar i USA. Det framgår inte huruvida de kommer att dyka upp i Sverige, bara glasögonen kommer att bli tillgängliga i 15 länder, däribland USA, Kanada, Australien och i Europa.