https://www.mobil.se/nyheter/nya-ios-103-t-tar-s-kerhetsh-l-ute-nu
563152
Nyheter
Läge att uppdatera Ios

Nya Ios 10.3 tätar säkerhetshål - ute nu

En sårbarhet i webbläsaren Safari har gjort det möjligt för cyberkriminella att skrämma Iphone-användare till att betala en lösensumma.

Säkerhetsexperter på firman Lookout upptäckte för en tid sedan ett säkerhetshål i Ios-versionen av Apples webbläsare Safari, som gör det möjligt för cyberkriminella att skrämma användarna till att betala pengar genom hotfulla pop-up-meddelanden. De användare som drabbats har fått mängder av pop-up-fönster som gjort webbläsaren mer eller mindre oanvändbar och där förövarna ber om pengar via presentkort på Itunes. Säkerhetshålet är nu tilltäppt i Ios 10.3 som finns tillgängligt för nedladdning, och därför uppmanas Ios-användarna att omgående uppdatera till den senaste versionen. 

Finns sätt att kringgå
Det finns förvisso sätt att kringgå problemen i Safari, detta bland annat genom att helt enelt tömma webbläsarens cacheminne. Man behöver förstås inte betala någon lösensumma heller, för inga filer på enheten är låsta på något sätt, men det är trots allt irriterande att inte kunna använda Safari. Och att rensa cachen hindrar inte förövarna från att slå till igen. I övrigt innehåller den senaste versionen av Ios få större nyheter, annat än att man lagt till funktionen ”Hitta mina Airpods”. 

Relaterade artiklar