https://www.mobil.se/nyheter/nya-iphone-xr-ar-en-billigare-toppmodell-och-slapps-i-manga-farger
565880
Nyheter
Röd, blå, gul, vit, svart... och dyr men billigare

Nya Iphone XR är en billigare toppmodell och släpps i många färger

En skärm på 6,1 tum över hela framsidan gör att Iphone XR delar mycket i funktioner och utseende med dyrare Iphone-modeller, men ändå har ett lägre pris.

Skärmen använder LCD-teknik som Apple hade på Iphone innan Iphone X med OLED-skärm lanserades. Iphone X R har dock i likhet med de nya Iphone XS och Iphone XS Max skärm över hela framsidan och eftersom det inte finns någon hemknapp väcker du telefonen genom att lyfta upp den och svepa över skärmen. Att skärmen är på 6,1 tum och sträcker sig över nästan hela framsidan innebär att telefonen i sig är i en storlek mitt emellan Iphone 8 och Iphone 8 Plus, men har en skärm som är större än Iphone 8 Plus.

Face ID och sensorpanel i skärmen

Face ID finns i den främre kameran för att låta dig låsa upp genom att bara titta på telefonen. Selfiekameran är densamma som i de dyrare modellerna av Iphone och i toppen av skärmen finns en sensorpanel likt den som vi känner igen från Iphone X och de nya Iphone XS och Iphone XS Max. Man ska dock snabbt påpeka att det här inte handlar om någon särskilt billig telefon även om den är billigare än Apples dyraste modeller. Prislappen på över 9000 kronor och för det får man en telefon med aluminiumram och glas både fram och bak. Telefonen är vattentålig enligt standarden IP67 precis som tidigare verisoner av Iphone och den har stöd för trådlös laddning. 

Enkelkamera på baksidan

Kameran på baksidan av Iphone XR är en enkelkamera, men trots det har den en funktion för att precis som dubbelkameran i Iphone XS ge möjlighet att göra bakgrunden oskarp med hjälp av effekter om du önskar det. Iphone XR släpps i en rad olika färger, bland annat gul, röd, svart, vit och blå och priset börjar på 9495 kronor för den enklaste modellen. Den har 64 GB lagring, men telefonen kommer även med de större lagringskapaciteterna 128 och 256 GB. Precis som de andra nya Iphone-modeller som lanserats idag har Iphone XR stöd för dubbla simkort, men i form av en vanlig simkortplats och ett esim. Den här tekniken har Apple tidigare använt i Ipad och det inebär att du kan teckna ett abonnemang långvarigt eller tillfälligt via menyerna i telefonen, med de operatörer som stödjer tjänsten.   

Prestandamässigt använder Iphone XR Apples A12 Bionic-chip, samma som i de två dyrare Iphonemodellerna som även de lanserats idag. Det är alltså framförallt skärmen som skiljer den här modellen från de två dyrare Iphone-modellerna som nu utgör Apples mest aktuella Iphone-sortiment. Värt att påpeka är även att Iphone XR saknar funktionen Force Touch, så du kan alltså inte trycka hårdare på skärmen för att få fram fler genvägar och menyval.

Apple Iphone XR kan förbokas i Sverige från och med den 19 oktober och leveranserna börjar den 26 oktober.