Bara att plåta på utan eftertanke

Obegränsad fotolagring med Pixel 2 och 2 XL fram till 2021

Ett riktigt bra argument för att köpa någon av Googles tidigare Pixel-telefoner var att man fick obegränsad fotolagring med Google Photos på köpet. Och nu meddelar Google att det erbjudandet utökas till att omfatta även Pixel 2 och 2 XL. Åtminstone fram till slutet av 2020.

Publicerad Uppdaterad

Det finns en avgörande skillnad mellan det normala erbjudandet om obegränsad lagring på Google Photos och det erbjudande som gäller Pixel-användare. Det handlar om storleken på bilderna. Med en Pixel-telefon är lagringen nämligen obegränsad även om bilderna är i originalstorlek. Andra användare har fått nöja sig med obegränsat utrymme upp till en viss storlek. Och nu meddelar Google att den mer generösa varianten av erbjudandet också kommer att omfatta de nya telefonerna Pixel 2 och 2 XL. Läser man det finstilta framgår det dock att erbjudandet ändå har ett slags begränsning när det kommer till Pixel 2-enheterna, nämligen att det bara gäller fram till den sista december 2020. 

Begränsning från 2021

De bilder man laddat upp på Google Photos med sin Pixel 2-enhet kommer även efter 2020 att vara lagrade i originalstorlek. Men nya bilder som man tar efter det datumet kommer däremot att omfattas av samma begränsningar som gäller för den ordinarie Google Photos-tjänsten, det vill säga för användare som inte har Pixel-telefoner. Någon liknande begränsning tycks dock inte finnas för de två första Pixel-telefonerna, vars användare av allt att döma kommer att kunna fortsätta ladda upp obegränsat i alla storlekar även efter 2020.

Skillnaden mellan hög kvalitet och originalkvalitet

Alla som använder Google Photos kan välja att spara bilder i hög kvalitet i obegränsad mängd. När Google säger "hög kvalitet" innebär det att stillbilder sparas i storleken 16 megapixel om de har högre upplösning än så och att filmer skalas ner till 1080p-upplösning. Google passar dock även på att komprimera bilderna, även om det inte syns jättetydligt när man jmför så kan en bild på 16 megabyte komprimeras ner till enbart 1 MB, dock med bibehållen upplösning. En jämförelse med olika bilder visar dock att det är mycket svårt att skilja bilderna åt vid en kvalitetsgranskning pixel för pixel. Med Pixel 2 och Pixel 2 XL sparas alltså alla bilder oförändrade i samma format som du laddar upp dem.

Källa