https://www.mobil.se/nyheter/oppo-erkanner-att-snabbladdning-sliter-mer-pa-batteriet
568620
Nyheter
falskt
Snabb, snabbare, sämst

Oppo erkänner att snabbladdning sliter mer på batteriet

Genom att trycka in mycket effekt i batteriet på kort tid tar cellerna större skada än om de laddades under längre tid, erkänner nu Oppo.

Snabbladdning har blivit lite av en hetsjakt bland en del tillverkare där varje modell kan trycka in laddning i högre och högre hastighet. Men det är inte bara en positiv utveckling ska man komma ihåg. All sorts laddning av en battericell sliter och påverkar den negativt ur ett hållbarhetsperspektiv. Det vill säga, varje laddning minskar batteriets totala kapacitet. Men det visar sig, säger Oppo, att snabbladdning påverkar batteriet mer ju högre Watt-tal den har. 

Deras nya Ace 2 stödjer 65W laddning via kabel och 40W trådlöst. Nu har de gått ut med att deras 40W snabbladdning på ett visst antal cykler minskar batteriets kapacitet till 70 procent där en laddning med 15W skulle minska batteriets kapacitet till 90 procent under samma antal cykler. 

Det här kan vara en av anledningarna till att inte alla har hoppat på snabbladdningståget. Frågan är också om kapacitetsförlusten kommer att vara stor nog för att tillräckligt många ska hinna märka av den eller om man kommer att byta mobiltelefon innan kapacitetsförlusten blir märkbar. Många tycker nog att vinsten med snabbladdning är stor nog för att det ska vara värt det. 

Idag blir det samtidigt allt vanligare att tillverkare tar till knep för att förbättra batterikapaciteten. Samsung har till exempel börjat med att låta användaren själv aktivera snabbladdning enbart om man vill det första gången du ansluter laddaren och många tillverkare har funktioner för att ladda batteriet mer skonsamt genom att inte ladda det fullt förrän det verkligen behövs.