Annons

Lämna in din gamla telefon

Pant på mobiler ska utredas

Återvinning ska minska miljöpåverkan.

Publicerad Uppdaterad

Enligt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) måste Sverige ställa om till vad som kallas en cirkulär ekonomi med bland annat ökad återvinning och återbruk. Detta kan bland annat innebära att det införs en pant på mobiltelefoner och surfplattor om regeringens strategi blir antagen. De konkreta handlingsplanerna för hur strategin ska omsättas i praktiken finns dock inte ännu, men det ska komma utredningsförslag under hösten.

– Men pantsystem kan vara bra, det har vi sett fungerar väldigt bra för pet-flaskor. Nu utreder vi om man kan införa pant på småelektronik som mobiltelefoner, paddor och bärbara datorer, säger miljöministern.

Hon tillägger att en mycket liten del, enligt hennes uppgift bara en procent, av de viktiga mineraler och metaller som används i sådan elektronik återvinns och återanvänds.

I förhandlingarna inför regeringens budgetproposition tänker Miljöpartiet driva krav på att en halv miljard kronor per år fram till och med 2023 ska anslås för stöd till forskning och innovativa företag som arbetar med kretslopp och hållbara miljölösningar.