Chippjätten letar nya jaktmarker

Qualcomm bakom ny plattform för AI-högtalare

Är det någon produktkategori som kan betraktas som het just nu så är det AI-högtalare. Och den amerikanska chippjätten Qualcomm vill naturligtvis vara med på festen.

Det började med Amazon Echo, en enhet baserad på AI-assistenten Alexa, som är ett slags hybrid av högtalarlösning och personlig medhjälpare. Echo blev en omedelbar succé. Sedan hände märkligt nog ingenting under väldigt lång tid, innan Google hajade att det här var någonting som folk faktiskt ville ha. Så man släppte sin Google Assistant-baserade motsvarighet Google Home. Och efter Google Home har nu även Apple hakat på med sin Siri-baserade Homepod. Det ska – med all önskvärd tydlighet – vara en AI-högtalare i år. 

Plattform förenklar

Qualcomm ser förstås en möjlighet att rida på vågen, och lanserar nu därför en plattform – eller ett slags referensdesign, om man så vill – som vem som helst (nåja) kan bygga en AI-högtalare på. I konceptet Smart Audio Platform ingår allt en AI-högtalare behöver, förutom själva högtalarelementet. VI snackar mikrofoner som kan snappa upp kommandon på långa avstånd, eko-reducering, wifi- och bluetooth-uppkoppling och stöd för att integrera röstassistenter. 

Klart i slutet av året

Plattformen är redan klar att användas, och Qualcomm tror att vi kan komma att se de första produkterna baserade på den redan till årsskiftet. Men man säger också att konceptet förmodligen inte tar fart ordentligt förrän senare under 2018. Den som lever får se. Kanske har vi en våg av nya AI-högtalare att vänta oss inom en snar framtid? Till dess kan man ju alltid önska sig åtminstone någon av de befintliga enheterna Echo, Google Home eller Homepod dyker upp i Sverige. För här råder ännu total AI-högtalaröken. 

Källa