Nästa generations chipset

Qualcomm: Snapdragon 820 drar hälften så mycket ström

Qualcomm försöker arbeta upp lite hajp kring nästa generations Snapdragon-chipset genom att släppa godbitar en i taget.

Publicerad Uppdaterad

Snapdragon 820 är nästa generations mobilchipset från Qualcomm, som väntas sitta i 2016 års toppmodeller. Årets chipset, Snapdragon 810, har inte varit helt lyckat med rätt beskedlig prestandaökning till priset av väldigt varma mobiler. Snapdragon 820 ser ut att bli något helt annat. En tillverkningsprocess med smalare ledningsbanor och nya processorkärnor som Qualcomm själv modifierat i stället för att använda färdiga kärnor från Arm ska ge en fördubbling av prestanda.

Nu meddelar Qualcomm också att chipsetet, trots den dubbla prestandan, bara ska dra hälften så mycket ström. Detta beror delvis på den finare tillverkningsprocessen, men också på att chipsetet ska vara konstruerat så att inte bara huvudkärnorna utan även hjälpprocessorerna för grafik, bilder och signaler styrs så att de bara arbetar när de behövs.

En halvering av chipsetets energiåtgång betyder inte dubblad batterikapacitet på den färdiga mobilen. Det finns andra batteritjuvar där skärmen är den värsta, men strömsnålare komponenter är ändå alltid bra för batteritiden.

Källa