Framför allt Apple har misslyckats

Ras i premiumsegmentet – beskrivs som ”en kollaps”

Att det går trögt med smartphoneförsäljningen i världen är allmänt känt. Och färska siffror visar att det går extra trögt i det så kallade premiumsegmentet.

Publicerad Uppdaterad

Bristande innovationsförmåga och uttråkade konsumenter i kombination med ibland rent löjesväckande priser har gjort att det går trögt i smartphonesegmentet rent generellt. Och sämst går det i det så kallade premiumsegmentet. Det visar färska siffror från analysfirman Counterpoint Research, som nu släppt en rapport om saken. Situationen är enligt Counterpoint så alarmerande att marknaden för telefonerna i segmentet beskrivs som att den ”kollapsat”. Med det menar man att försäljningen under årets första kvartal visade sig landa 8 procent lägre än samma period året innan. Man får dock ändå tillstå att definitionen av premium är tämligen bred, då man i det begreppet inkluderar samtliga smartphones som kostar mer än 400 dollar. Tittar man på smartphoneförsäljningen som helhet så har den krympt med 6,6 procent. 

Tre stora tillverkare dominerar

Slutsatsen är hur som helst att premiumtelefonerna har klarat sig betydligt sämre än enheter i budget- och mellansegmenten. Och det är framför allt Apple som drar ned siffrorna, då de nya Iphone-modellerna inte sålt så bra. Just Apple har dock även fortsättningsvis en smått brutal dominans just i premiumsegmentet, där man sopar hem en marknadsandel på smått otroliga 47 procent. Samsung kommer på andra plats men ändå rätt långt efter med 25 procents marknadsandel. Och på tredje plats hittar man Huawei som har 16 procent av marknaden i segmentet. Apple har dock tappat hela 20 procent under året, vilket förstås får stora effekter. Samsung och Huawei låg på 22 respektive 10 procents marknadsandel i premiumsegmentet förra året, och har således fångat upp en del av de premiumkunder som lämnat Apple. 

Källa