https://www.mobil.se/nyheter/razzia-mot-apple-i-sydkorea-dagen-innan-iphone-x-premi-ren
564360
Nyheter
Spekulationer om protektionism igång

Razzia mot Apple i Sydkorea dagen innan Iphone X-premiären

Det sydkoreanska konkurrensverket ska enligt uppgifter till brittiska Metro hargenomfört en razzia mot Apples sydkoreanska huvudkontor i Seoul igår. Detta således kvällen innan Apples flaggskeppstelefon Iphone X skulle börja säljas i landet. Och nu är spekulationerna om att myndigheterna vill försvåra för Iphone X i Sydkorea självfallet i full gång.

Det är inte första gången som Apple blir föremål för granskning i Sydkorea. Apple har som bekant två mycket stora konkurrenter på smartphonesidan i landet i form av Samsung och LG, något som självfallet leder till spekulationer om att myndigheterna skulle vilja försvåra för utländska företag i samma segment. Endpoint Technologies-analytikern Roger Kay är en av många som tidigare riktat hård kritik mot de sydkoreanska myndigheterna för att ägna sig åt protektionism. Även chefen för The Franklin Center for Government & Public Integrity, Erik Telford, har hävdat att den sydkoreanska konkurrensmyndigheten på senare år har slagit ned alltför hårt mot utländska techföretag som exempelvis Apple, Google, Microsoft och Qualcomm. 

Orättvisa kontrakt 

Razzian som nu genomförts mot Apples kontor i Seoul ska vara en del i en pågående granskning där det lokala konkurrensverket bland annat haft synpunkter på orättvisa kontrakt med sydkoreanska reparatörer. Senast Apple granskades var 2015. Den gången inledde myndigheterna en granskning kort efter beskedet om att Apple nått den historiskt höga marknadsandelen 33 procent på smartphonesidan i landet. Den gången ville man undersöka huruvida utländska företag skadade den inhemska marknaden. Iphone X släpps i de sydkoreanska butikerna idag. Telefonen sålde slut mycket snabbt när förhandsbokningarna öppnade för några dagar sedan.