Mobil som satsar på höga hastigheter

Realme har lanserat sin GT 5

Tillverkaren hoppade av vidskepelse över fyran och gick direkt på femman i sin GT-serie.

Kinesiska Relme har nu lanserat sin modell Realme GT 5, en modell där man på flera punkter försöker flytta gränser.

Ett exempel är att den använder en Snapdragon 8 Gen 2 som processor, men konstaterar att användare kan justera CPU-frekvensen via en systemmeny och därmed ändra processorns hastighet. Det inkluderar något som man kallar ”Burning Mode” som eventuellt kan bli ganska bokstavligt då det ska erbjuda ihållande fullfrekvenshastigheter när användaren har monterat en extern fläkt för extra kylning. Det är dock oklart om Burning Mode kräver ett specifikt tillbehör i form av en clip-on kylfläkt eller om det fungerar med vilken kylare som helst.

Processorn kompletteras med, beroende på modell, upp till 24 gigabyte arbetsminne och upp till 1 terabyte lagring.

Mobilen har en 6,74 tum stor oled-skärm med stöd för 144 Hz skärmuppdatering, 1400 nits ljusstyrka och 1,5K-upplösning (1240 x 2772 pixlar). Skärmen har dessutom en inbyggda fingeravtrycksläsare.

På mobilens baksida finns en uppsättning med tre kameror där huvudkameran har en 50MP IMX890-sensor. De andra två sensorerna består av en ultravidvinkel på 8MP och en makrolins på 2MP. På framsidan finns en mittenmonterad frontkamera på 16MP.

Batteriet ligger på 4600 mAh och klarar av 240 W trådbunden laddningshastighet, vilket enligt Realme innebär att 30 sekunders laddning ska räcka till två timmar samtal. En annan modell erbjuder mer måttliga 150 W laddning men kompenserar detta med ett batteri på 5240 mAh. Vill du hellre använda trådlös laddning går det också, med en effekt på 50 W.

Andra specifikationer inkluderar bland annat NFC, GPS med stöd för tre frekvenser, Wi-Fi 7 och Android 13-baserade Realme UI 4.0.

Realme GT 5 är bara lanserad i Kina, men då övriga modeller har passerat landets gränser kan den komma att dyka upp i våra trakter. De kinesiska priserna börjar på motsvarande 4500 kronor för den enklaste modellen, upp till motsvarande 6000 kronor den maximala modellen.