Minimodem

Rekordliten 3G-modul

U-blox SARA-U2 gör det möjligt att bygga mindre prylar med egen uppkoppling.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte bara telefoner och surfplattor som behöver uppkoppling till mobilnäten. Sakernas internet och det ökade intresset för uppkopplade klockor gör att antalet abonnemang i gps-navigatorer, värmepumpar, billarm och andra prylar ökar snabbt.

Schweiziska U-blox har fått ned storleken för sin nya serie av 3G-moduler till 16x26 mm. Det gör det möjligt att ge exempelvis träningsklockor egen uppkoppling utan att det går ut över yttermåtten. Modulerna riktar sig till företag som utvecklar egen hårdvara och innehåller alla komponenter som krävs för uppkopplingen förutom applikationsprocessor och strömförsörjning. Modulen har inbyggt stöd för IPv4 / IPv6 och protokoll som http och FTP.

Modulen tillverkas i olika versioner för olika marknader och den USA-anpassade modellen SARA-U260 blev nyligen godkänd av operatören AT&T. I serien finns även en europeisk version med stöd för 3G-frekvenserna 900 och 2100 MHz samt GSM-frekvenserna 900 och 1800 MHz.

Uppkopplingen lämpar sig inte för de mest dataslukande applikationerna, men räcker mer än väl för exempelvis uppkopplad positionering, säkerhet och mätvärdesinsamling. Modulerna klarar 7,2 Mbit/s nedladdning och 5,76 Mbit/s uppladdning. Det finns även stöd för röstsamtal och sms.

Modulen fungerar i temperaturer från -40 till +85 grader och kan användas för A-GPS i kombination med en GPS-modul. 

Källa