https://www.mobil.se/nyheter/s-betalar-du-med-gear-s3-och-samsung-pay
563306
Nyheter
Officiell lansering - flera banker

Så betalar du med Gear S3 och Samsung Pay

Handelsbanken är en av de nya bankerna när Samsung tar bort beta-stämpeln på sin betaltjänst.

Mobil har tidigare rapporterat om de förbättringar som Samsung introducerat sedan Samsung Pay gjorde svensk entré i början av mars. Sedan dess har fler telefoner tillkommit, medlemskort har gjort entré i appen och man har introducerat kampanjer som till exempel möjligheten att få ett par hörlurar gratis om man genomför fem köp med tjänsten.

Officiell lansering

Idag går Samsung ut med officiell information om flera av de saker Mobil redan rapporterat om och presenterar även ytterligare nyheter. Rikskuponger och Handelsbanken har adderats till de banker som stöds och de gör därmed SEB, Nordea, Eurocard sällskap. Sedan tidigare har det sagts att ICA Banken, Remember och Swedbank och de fristående Sparbankerna ska ansluta inom kort, men de är ännu inte tillgängliga i tjänsten.

Ska funka nästan överallt

Samsung Pay använder sig både av NFC för att kommunicera med moderna kortterminaler i butik, de som stödjer kontaktlösa betalningar. Dessutom använder Samsung sin egen MST-teknik som möjliggörs av hårdvara i de enheter som stöds (klocka och mobiltelefoner). Den skapar ett magnetfält runt telefonen och det simulerar att ett kort dragits med magnetremsa i även äldre kortterminaler. Som kund lägger man telefonen eller klockan mot den plats på kortterminalen där kort dras. Tekniken fungerar ofta, även om det inte är helt hundraprocentigt. Kortterminaler där du stoppar in ditt kort, som parkeringsautomater, fungerar till exempel inte och under våra tester har vi fått problem med ungefär var tionde köp av olika anledningar. 

Så betalar du med Gear S3 och Samsung Pay

Mobilbetalningar via smartklockan är fristående från de telefoner som stöds av Samsung Pay, vilket gör dels att du lägger till dina kort separat i klockan men även då att mobila betalningar öppnas upp för fler. Har du en Gear S3 kan du betala med Samsung Pay utan att för den skull ha någon av telefonerna som stödjer tjänsten. Det som krävs är en Android-mobil med Android 4.4 eller senare. Iphoneanvändare med Gear S3 är dock undantagna så där funkar ännu inte Samsung Pay.

Betalkort synkas inte mellan enheter så vill man betala med både klockan och mobilen får man lägga till alla kort två gånger. När Samsung Pay är installerad på klockan och du lagt till dina kort i klockan trycker du på och håller in bakåtknappen för att inleda en betalning. Har du flera kort väljer du kort genom att vrida på boettringen. I telefonen måste man logga in med pinkod, fingeravtryck eller irisavläsning. I klockan räcker det med att trycka “Betala” på skärmen. Därför kan du av säkerhetsskäl betala 10 gånger inom 17 timmar (eller tills du tar av dig klockan) från klockan innan du måste ange pinkoden igen. Precis som med telefonen sker betalningen när du håller klockan mot betalterminalen.