Annons

Gäller även Instagram och Whatsapp

Så ser Facebook-appen din position utan din tillåtelse – radera appen enda skyddet

Även om du nekar Facebook att ta del av din position så kan appen kartlägga var du är genom att använda platsdata från dina bilder och via din ip-adress. Nu visar det sig dessutom att Facebook tar del av data från accelerometern, data som kan användas för att även den avslöja din position.

Publicerad Uppdaterad

Det är experter inom cybersäkerhet som kommit fram till att Facebook-appen i Iphone konstant övervakar accelerometern och matchar dess data mot andra användare i din närhet. Det här gör att Facebook kan få reda på din position genom att jämföra vibrationsdata med en användare i din närhet som har positionering tillåten. Åker du till exempel buss så ska Facebook kunna matcha din vibrationsdata med en användare på samma buss, data som då är identiska, och därmed bekräftar att ni är på samma plats. Det här görs alltså utan att det finns något sätt för dig som användare att neka Facebook tillgång till denna data.

Facebook själva medger att de använder accelerometern men säger att det främst är för funktionen att skaka på telefonen för att rapportera ett fel samt för när du panorerar och ska ta ett panoramafoto. Även Facebookägda Instagram och Whatsapp använder accelerometern på detta sätt och forskarna är kritiska till att tillgången till den här typen av sensordata inte går att neka apparna i Ios på något sätt. Enda sättet att hindra användningen är alltså att radera apparna.

Källa