Vi kollar in det senaste

Så utvecklas Sailfish OS

Med nya uppdateringar blir Sailfish OS allt mer moget. Vi har tagit en ny titt på vad Sailfish OS i sin senaste skepnad kan erbjuda.

Publicerad Uppdaterad

Den senaste uppdateringen av Jollas operativsystem Sailfish OS heter Ohijärvi och jämfört med när vi testade Jollas första telefon märks en del skillnader. Även om Jolla och Sailfish OS fortfarande får sägas vara i ett utvecklingsskede så är det nu enklare att komma igång. En tydligare guide vägleder nya användare. Räddningen i apphänseende, att man i Sailfish OS även kan köra Androidappar kommer på plats utan problem och som användare kan man klicka sig direkt in i såväl Jollas egna appbutik som Yandex Store där man hittar Android-appar.

Ett par egna appar installeras också i samband med att du startar telefonen första gången, bland dem Jollas egen kartapp och en dokumentvisare man tidigare var tvungen att hitta och ladda ner själv.

Lite mera moget
Sailfish OS har alltså tagit ett litet steg och blivit lite mer moget. En titt i Jollas programbutik visar dock fortfarande en spretigt begränsat appinnehåll, men mer är kanske inte att räkna med när telefonen ändå kan köra vanliga Androidappar som ju finns i stora antal redan.

När vi testade Jolla tidigare i år var det utan möjlighet att testa den unika funktionen som Jolla kallar för Second Half. Det skal vi testar kallas Snow White och det som märks direkt är att bakgrundsbilden i telefonen blir randig i blå nyanser. Med allt prat om den här unika funktionen som även kan innebära att man får speciella ringsignaler, ny grafik och annat blir man onekligen lite besviken.

Meddelanden överallt
Mest utvecklat och samtidigt användbart idag i Jollas system är meddelandefunktionen där man direkt när man skriver ser vilka av kompisarna i adressboken som är tillgängliga via chat (tex Google Hangouts och Facebook) och vilka man istället ska skicka sms till. Det här gör det enkelt att föra konversationer utan att behöva tänka på vilken överföringsform som används och om kompisen går offline kan man enkelt byta sändmetod.

Miniappar
En annan smart utvecklad funktion som bör lyftas fram är multitaskingen där man ser alla program även i en miniversion så att man kan se till exempel navigering i kartappen, inkomna meddelanden till e-posten utan att behöva klicka upp de apparna i helskärm.

Med det sagt är naturligtvis Sailfish OS inte på långa vägar lika finputsat och utvecklat som branschens giganter Ios och Android. Det finns idag få anledningar utöver nyfikenhet och experimentlusta att byta.