Målet uppnått

Sailfish OS + Android-appar = Sant

Målet är uppnått - Sailfish OS kommer att vara helt kompatibelt med Androids ekosystem av appar när den första Jolla-luren släpps senare i år.

Publicerad Uppdaterad

Uppstickarna Jolla har fått stor uppmärksamhet för sin första mobiltelefon med nya operativsystem Sailfish OS. När Sailfish OS presenterades i november 2012 lovade utvecklarna att systemet skulle vara fullt kompatibelt med Android. Detta skulle innebära stor konkurrensfördel för den nystartade mobiltillverkaren, eftersom man kan dra nytta av det ekosystem av appar som Android har byggt upp.

Blackberry har tidigare gått ut med att Blackberry 10-smartphones ska ha möjligheten att köra Androidappar, något som i praktiken har varit mycket omständligt för användarna att genomföra.

Instagram, Spotify och WhatsApp

På måndagen gick Jolla ut med att man faktiskt lyckats uppnå sitt mål, och att Sailfish OS nu är helt kompatibelt med Android - både ifråga om appar och hårdvara. 

– Populära appar som Instagram, WhatsApp och Spotify går att köra direkt i Sailfish OS. Även kinesiska WeChat - med över 400 miljoner användare i dagsläget - går att använda till Sailfish OS, säger Tomi Pienimäki, vd för Jolla, i ett pressmeddelande. 

När det gäller hårdvarukompabiliteten innebär detta att man lyckas anpassa Sailfish OS till att kunna köras på hårdvara som har producerats för Android.

Pr-kampanj anpassad för Finland

För en tid sedan blev det klart att anrika finska tillverkaren Nokia säljer sin mobiltelefonp>

I veckan kommer nämligen tillverkaren att gå ut med en förbeställningskampanj som är riktad till finska konsumenter som vill "visa sin passion för den finska mobilindustrin".