Nu till Sverige

Samsung aktiverar blodtrycksmätning och EKG i svenska Galaxy Watch

Efter en CE-märkning av Samsungs hälsoapp kommer den nu att göras tillgänglig i flera nya länder däribland Sverige vilket betyder att användare av Samsungs Galaxy Watch 3 och Galaxy Watch 2 Active kan börja mäta sitt blodtryck och ta EKG-värden med hjälp av dessa enheter.

Publicerad Uppdaterad

Samsungs app Health Monitor blev CE-märkt i december förra året. Det betyder att användare av Samsungs Galaxy Watch 3 och Samsungs Galaxy Watch 2 Active nu kommer att kunna hålla koll på sitt blodtryck och EKG via klockan i 31 nya länder där funktionen tidigare inte varit aktiv, bland dessa länder Sverige.  

För att få en korrekt mätning av blodtrycket behöver klockan kalibreras med hjälp av en vanlig blodtrycksmätare, vilket du ska göra medan du är lugn och vilar. Kalibreringen behöver göras var fjärde vecka för att resultaten i klockan ska vara pålitliga. Samsung påpekar i det finstilta att klockan inte kan användas för att diagnosticera något och att den inte ersätter reguljära läkarundersökningar om man misstänker att man har problem med blodtrycket. Man kan väl se möjligheten att mäta som en indikator för att kanske se om något kan tänkas vara på väg åt fel håll. 

Enheterna som nämns ovan kan nu också göra EKG-mätningar. För att göra en korrekt mätning ska du sitta ner, se till att klockan sitter ordentligt, vila underarmen mot en platt yta och lätt lägga fingerspetsen från den motsatta handen på den övre av knapparna och hålla kvar fingret i 30 sekunder. 

Samsung påpekar, om än flyktigt och i små bokstäver, att dessa mätningar inte kan ersätta besök till läkare och att värdena från Samsungenheterna inte kan användas för att ställa några diagnoser. 

Appen Samsung Health Monitor kommer att släppas i Sverige och de andra 30 länderna från och med fjärde februari.

Källa