Många mer megapixlar

Samsung presenterar kamerasensor på 200MP

Sensorerna kan dyka upp i den kommande Galaxy S22-serien.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har presenterat två nya kamerasensorer som kan höja ribban i kampen om pixlarna.

Den ena heter Isocell HP1 och är marknadens första kamerasensor på 200MP som använder en ny pixelteknik som enligt Samsung själva kommer att innebära betydligt bättre foton under dåliga ljusförhållanden. Sensorn har pixlar på 0,64 micron och så små pixlar brukar inte vara någon fördel vid dålig belysning, men genom att man under dåliga ljusförhållanden kombinerar upp till 16 av dessa pixlar till en enda pixel blir resultatet en mer ljuskänslig sensor. Vid goda ljusförhållanden behövs dock inte denna så kallade ChameleonCell-teknik utan sensorn agerar med sina fulla 200MP.

Den andra sensorn heter Isocell GN5 och är på 50MP, men tack vare att den använder färre pixlar kommer det bland annat att ge sensorn en mer exakt och mycket snabbare autofokus. Enligt Samsung själva kommer autofokus att vara i princip omedelbar. Sensorn använder pixlar på 1,0 micron vilket lite mindre än pixlarna på 1,4 micron i Isocell GN2 som släpptes tidigare i år, vilket leder till att det får plats över en miljon fler fotodioder. Det i kombination med en teknik för att kombinera två pixlar ska ge sensorn en hög ljuskänslighet.

Troligtvis kommer de nya sensorerna att först dyka upp i Samsungs kommande modeller i Galaxy S22-serien, och gissningsvis är det S22 Ultra som får 200MP-sensorn medan S22 och S22+ får 50MP-sensorn.