Tronarvingen

Samsungs högste chef gripen för mutbrott

Jay Y Lee, Samsungs vice ordförande och tronarvinge har satts i häkte för misstankar kring mutbrott.

Publicerad Uppdaterad

Det pågår en stor korruptionsskandal kring Sydkoreas president Park Geun-hye och nu har Samsung på allvar dragits in i den. Jay Y Lee, formellt vice styrelseordförande i Samsung, men i praktiken högste chef efter att hans far som är vd för Samsung, Lee Kun Hee, har vistats på sjukhus sedan 2014, har häktats misstänkt för korruptionsbrott.

Jay Y Lee dök upp i utredningen redan i januari, men då avslogs häktningsbegäran. Nu har dock hans akt växt så mycket att domstolen godkände att han häktades för att risken för att han annars skulle förstöra bevismaterial ansågs för stor.

Det är framför allt två områden där Jay Y Lee står korruptionsanklagad. Dels handlar det om hans väg till makten inom Samsung, dels en sammanslagning mellan Cheil Industries och Samsung C&T Corp. Den senare affären mötte stort motstånd och det var bara tack vare att den statliga pensionsfond som var storägare i Cheil röstade ja som affären gick igenom med minsta möjliga marginal. När Jay Y Lee tog makten över Samsung ska det också ha förekommit penningtransaktioner till en nära vän till den nu suspenderade president Park.

Även Samsungs ordförande Park Sang-Jin begärdes häktad, nen här avslog domstolen begäran.

Det är inte säkert att Jay Y Lees karriär är över även om han skulle fällas för korruptionsbrott, då den koreanska kulturen hittills har varit förlåtande mot felsteg från de stora industrimagnaterna som har kunnat fortsätta sin bana efter att ha sonat sina brott. Å andra sidan är den folkliga ilskan över korruptionsskandalen i Sydkorea större nu än tidigare, så spelreglerna kan komma att ändras. Samsung som företag väntas dock inte ta allvarlig skada av rättsprocesserna.

Källa