Kan ge fler Windowstelefoner

Samsungs krav för att göra fler Windowstelefoner

Koreanska Samsung är inte helt avigt inställda till att göra fler telefoner med Windows Phone som operativsystem, om Microsoft går med på deras krav.

Publicerad Uppdaterad

Här i väst var Nokia länge dominerande tillverkare av Windowstelefoner, vilket i dagsläget gör Microsoft själva till den dominerande spelaren, med egentligen HTC och deras USA-exklusiva Windows Phone-variant av HTC One M8 som ett av få undantag bland storspelarna det senaste året. I utvecklingsländer är det något mer uppdelat sedan Microsoft släppte delar av Windows Phone-licensen fri, men de har fortfarande svårt att locka till sig storspelarna och bland annat Huawei har inte direkt haft milda ordalag när plattformen beskrivs.

Nu verkar det som att Samsung kan tänka sig att satsa på Windowstelefoner igen, något de inte gjort här i väst sedan lanseringen av Windows Phone 8 med luren Ativ S. Samsung jobbar hårt på att bli mindre beroende av Google och att ge sig in på marknaden för Windowstelefoner igen skulle kunna vara ett led i det. 

Det kommer däremot inte att hända av sig självt enligt Korea Times. Samsung har uttryckt intresse för plattformen igen, men enbart om Microsoft är villiga att lägga ner stridsyxan i de rättegångar mellan de två företagen där Microsofts royalties mot Androidplattformen (och med det till stor del Samsung) står i centrum. Till följd av en rad patent tjänar Microsoft ganska bra på Androidplattformen, som använder Microsofts patent under licens, men det är något Samsung motsatt sig tidigare och som då lett hela vägen in i rättssalen.

Förutsatt att Microsoft och Samsung kan komma överens på området, rimligen med någon specialdeal för just Samsungs Androidprodukter, skulle det antagligen innebära att Samsung kan få ur sig några mobiler med Windows 10 i framtiden.