1
1
https://www.mobil.se/nyheter/samsungs-nasta-toppchipset-far-supergrafik
570437
Nyheter
falskt
Exynos

Samsungs nästa toppchipset får supergrafik

Nuvarande toppmodellen Exynos 2100
AMD har nu bekräftat det som spekulerats tidigare, det vill säga att nästa generation av Samsungs Exynos systemchip kommer att få en betydligt bättre GPU än de haft tidigare.

Samsung, eller snarare AMD, har avslöjat att nästa generation av Exynoschip kommer att få en ny GPU vilken ska förbättra grafikprestanda ordentligt i Samsungs telefoner. Under Computex 2021 presenterade AMDs VD Lisa Su nyheten att samarbetet med Samsung nu lett till att nästa generation av Samsungs egna systemchip kommer att ha så kallad RDNA2 grafik. 

Det är första gången den tekniken kommer till mobiltelefoner och det ska enligt AMD leda till lägre strömförbrukning och bättre grafik. Två funktioner som dyker upp är så kallad ray tracing, vilket ger bättre ljus i grafiken samt så kallad variabel rate shading. 

Det senare innebär att man låter pixlar om 16x16 klumpas ihop och styras av en enda pixel i sådana områden som inte spelar så stor roll i bilden. Det för att processorn behöver lägga mindre energi på att rita ut varje enskild pixel och istället kan ge till exempel en högre uppdateringsfrekvens av grafiken. 

Tanken är att det nya systemchipet ska komma ut senare i år. 

Källa