Byter operativsystem till nya Wear OS

"Samsungs nya klockor får Wear OS med eget gränssnitt"

Tidigare version av Samsung Galaxy Watch.

Kommande Galaxy-klockor från Samsung överger Tizen till förmån för Wear OS och ett eget, anpassat gränssnitt.

Publicerad Uppdaterad

Samsung arbetar på en ny generation med smartklockor i sin Galaxy-serie, och i en del avseenden kommer de nya klockorna, som förmodas ingå i en Gamaxy Watch 4-serie, att skilja sig betydligt från tidigare modeller. Den största tekniska förändringen är att man fullständigt kommer att överge operativsystemet Tizen till förmån för Googles eget Wear OS, men att det kommer att få ett eget One UI-gränssnitt utvecklat för bärbara enheter. Det innebär att det på ytan inte kommer att framstå som så stor skillnad, medan allting "under ytan" kommer att vara nytt.

Samsung kan komma att presentera tre nya modeller som än så länge går under projektnamnen Wise, Fresh och Lucky. Wise kommer att ha en klassisk design med roterande ring medan de andra två kommer med lite sportigare och modernare utseende. 

Samsung har ännu inte vare sig visat upp eller kommer med information om lanseringen av de nya klockorna, men förväntas göra det inom en ganska snar framtid. Ikväll drar Googles utvecklarkonferens Google IO igång och där har Google aviserat att vi ska få se nyheter kring just Wear OS. Googles Wear OS har haft svårt att konkurrera och få tillverkare har anävnt systemet. Sedan Google köpte Fitbit har många väntat på någon form av nysatsning på Wewar OS i en ny form och Samsung eventuella operativsystemsbyte är en viktig del i det.  Från början var Google tydliga med att Wear OS skulle se likadant ut oberoende av vilken tillverkare som använde det, men den linjen kan man alltså nu komma att gå ifrån. Tidigare, innan Oneplus släppte sin klocka, ruktades det om att även den skulle anävnda Wear OS, men där gick Oneplus en annan väg, enligt uppgift främst för att de inte var nöjda med batteritiden i Wear OS.