Doldes skickligt

Skadlig kod upptäckt i flera appar i Playbutiken

Foto: Security Affairs.

Säkerhetsexperter vid Sophos Labs upptäckte nyligen en rad appar med skadlig kod i Googles Playbutik. Apparna var inte bara maskerade som ”harmlösa” utan var även mycket skickligt kodade för att undvika att fastna i Googles skyddsnät.

Publicerad Uppdaterad

Apparna som Sophos Labs säkerhetsexperter upptäckt hann dessvärre laddas ned runt en halv miljon gånger innan Google fick kännedom om saken och kunde radera dem. Att upptäcka dem från första början var dessutom lättare sagt än gjort. Detta då apparna ska ha varit mycket skickligt kodade, på ett sätt som gjorde att Googles automatiska skyddsnät inte klarade av att fånga upp dem. 

Maskerade som QR-kodläsare

Apparna var bland annat maskerade som QR-kodläsare och ”smarta kompasser”, men huvudsyftet med dem var att plantera skadlig kod på enheterna, som därefter bombarderades med reklam och annonser av olika slag. För att det inte skulle vara alltför uppenbart väntade apparna dessutom i sex timmar innan den skadliga koden aktiverades. Samtliga appar ska nu vara bortplockade från Playbutiken. 

Källa