https://www.mobil.se/nyheter/skal-till-kommande-ipad-pro-har-mystisk-oppning
565779
Nyheter
Kan vara en fingeravtryckssensor

Skal till kommande Ipad Pro har mystisk öppning

Vad har Apple planerat att förse höstens nya Ipad Pro-modeller med för lösning som motiverar en öppning på baksidans nedre kant? Läckta skal som påstås vara framtagna för enheterna väcker frågor.

Apple förväntas släppa två nya versioner av surfplattan Ipad Pro i höst. Enligt rykten och obekräftade uppgifter ska de nya plattorna vara inspirerade av Iphone X och bland annat bjuda på Face ID-autentisering och tunna skärmkanter. En tidigare läcka som påståtts visa CAD-ritningar av de Ipad Pro-modellerna har dock skapat en del förvirring, då det förekommit en pillerformad yta i storlek med en klassisk hemknapp eller fingeravtryckssensor på bakstycket av enheterna. Och nu har det dykt upp läckta bilder som påstås föreställa skal till de nya Ipad Pro-modellerna, som har öppningar på bakstyckte för den mystiska knappen eller kontakten, eller vad det nu handlar om. 

Face ID-relaterat

En av förklaringarna skulle kunna var att det handlar om någon ny typ av så kallad Smart Connector, som ska göra det möjligt att docka plattorna i porträttläge. En annan teoeri som framförts är att det handlar om en fingeravtryckssensor på bakstycket, som i så fall skulle vara ett komplement till Face ID-lösningen. Det senare känns emellertid ganska långsökt, inte minst då Apple aldrig haft en lösning med en fingeravtryckssensor på baksidan av en enhet, och dessutom varit väldigt konsekventa i sin hållning med att ersätta all annan biometrisk autentisering med just Face ID. Å andra sidan sägs Face ID eventuellt bara fungera i porträttläge, vilket skulle kunna motivera en dylik lösning. Förutsatt att bilderna som läckt är autentiska så lär gåtan få sin lösning när Apple offentliggör sina nya Ipad Pro-enheter i höst.