Bra vibrationer?

Skärmlöst armband kommunicerar med vibrationer

Moment är ett experiment i annorlunda gränssnitt. Den använder vibrationer på armen istället för en skärm för att berätta vad som händer.

Publicerad Uppdaterad

Smartklockor och träningsarmband har en del inbyggda problem. En av de största är skärmstorleken. Skärmen kan inte göras för stor för då blir enheten tung och klumpig, men samtidigt så har en lite skärm väldigt många begränsningar när det kommer till vad man kan se och göra på den. Smartarmbandet Moment försöker kringgå det sistnämnda helt och hållet genom att inte ha en skärm över huvud taget. Det är ett modigt tillvägagångsätt, men frågan är om det verkligen fungerar?

Enligt upphovsmakarna förlitar sig armbandet på så kallade taktila illusioner. Det innebär att vibrationerna känns som om de rör sig i specifika mönster längst med användarens handled istället för att traditionsenligt endast vibrera på ett och samma ställe. Moments ingenjörer säger att armbandet bland annat kan användas som metronom när man spelar musik, ge vägvisningsinstruktioner och berätta för dig vem det är som ringer under ett möte utan att störa deltagarna. I enheten sitter det en accelerometer, magnetometer och gyro. Den är IP54-klassad, alltså ska den klara av regn och liknande men inte att bli nedsänkt i vatten. 

Batteriet ska räcka i upp till sju dagar och fungerar med både Ios och Android. Utvecklare kan redan nu skapa egna applikationer för armbandet. Moment är färdigutvecklad men företaget bakom söker efter uppbackare så att de kan börja massproducera den. Vill man hoppa på idén så kan man göra det för 129 dollar. Slutmålet är 100 000 dollar och i skrivande stund har Moment fått in över 20 500. Om målet nås beräknas enheten vara klar för leverans mars 2017.  

Källa