Nu behöver du inte städa innan videomötet

Skype introducerar artificiell oskärpa i bakgrunden vid videosamtal

Microsofts kommunikationstjänst Skype har äntligen begåvats med en funktion som gör att din omgivning inte riskerar att hamna i fokus under videosamtal.

Publicerad Uppdaterad

Att många av oss är mindre bekväma med videosamtal är allmänt känt. Det finns förvisso personer som inte har något emot företeelsen alls, men för många är det en plåga att inte bara höras utan att även vara med på bild. Och inte blir det lättare med tanke på att bakgrunden alltid är lika tydligt exponerad som en själv. Det här innebär bland annat att man ibland tvingas byta rum eller plats för att inte röja ett stökigt skrivbord eller ett berg med osorterad tvätt. Och vad händer om ens respektive, barn eller jycke kommer in i rummet mitt under konferenssamtalet? Just den typen av farhågor är bakgrunden till att Microsoft nu har försett sin kommunikationslösning Skype med artificiell oskärpa i bakgrunden vid videosamtal. 

Bygger på AI

Funktionen har lanserats för desktopversionerna av tjänsten, och den som vill slå på den artificiella oskärpan behöver bara låta muspekaren sväva över videoknappen varpå alternativet ”blur my background” dyker upp. Microsoft använder sig av artificiell intelligens som tränats på att särskilja bakgrunden. Det hela fungerar dock inte med 100-procentig precision och Microsoft skriver i ett blogginlägg att bakgrunden ibland riskerar att exponeras, även om man gör sitt bästa för att hålla den suddig. Med andra ord så bör man inte förlita sig helt och hållet på funktionen, om man har känsliga saker exponerade i bakgrunden. Men funktionen lär åtminstone hålla deltagarna i fokus, snarare än miljön de befinner sig i. I blogginlägget skriver Microsoft att oskärpe-funktionen nu är tillgänglig på de flesta stationära och bärbara datorer med den senaste verisonen av Skype installerad. Man säger inget om funktionen även framöver kommer komma till Skype i mobilen.

Källa