Appar för navigering

Slutsatser och vinnare

Vi utser vinnaren bland fem av de vassaste navigator-apparna

Publicerad Uppdaterad

Test av navigatorappar

Navigator i mobilen

Slutsatser och vinnare

För utlandsresan gäller det att välja en app med möjlighet att installera kartorna i mobilens minne. Tomtom och Navigon har tidigare varit de givna valen, men nu är även Wisepilot med i matchen. Wisepilots kartnedladdning fungerar dock inte på Iphone. Prestandamässigt är det svårt att skilja en navigatorapp på en modern mobil från en fristående enhet. Tomtom och Navigon tar uppåt halvminuten att starta på en äldre Iphone, men ruttberäkningen och att klicka runt i gränssnitten är fritt från fördröjningar.

När det gäller gränssnittet blir Navigon ibland begränsade av att man vill följa sitt standardgränssnitt från de fristående enheterna så långt som möjligt. Det får effekten att informationsfälten blir onödigt klumpiga på mobilskärmens mer långsmala format. Däremot är Navigons karta riktigt snygg med sina 3D-effekter på Iphone. Tomtom lyckas dock totalt sett bättre med anpassningen till mobilen med delvis ny layout och en meny i listformat. Wisepilot och Telia Navigator dras inte med något hårdvaruarv och har ett bra gränssnitt för mobilen. Textinmatningen kan vara lite för finstilt för att fungera optimalt med telefonen monterad i en hållare i vindrutan, men annars har programmet väl tilltagna ikoner och väljer man ”kör” så anpassar sig kartvyn för att bli enkel att läsa under färd. 3Navigator har en stor förbättringspotential när det gäller gränssnittet. Appen är snabb och det är ganska lätt att hitta alla funktioner, men menyerna och kartvyn behöver bli både snyggare och tydligare för att kunna mäta sig med konkurrenterna. 3Navigator saknar också snygga presentationer av motorvägsavfarter och körfältsvägledning – funktioner som finns i de andra apparna.

Samtliga appar i testet har stöd för trafikinformation, men utöver det finns det ganska stora skillnader i antalet finesser. Apparna som bäst utnyttjar fördelarna med mobilen är Wisepilot och Telia Navigator. Kopplingen till Eniro och till lokaltrafiken gör att sökfunktionerna är något i särklass – åtminstone inom Sverige. Här finns sökning efter både platser, företag och privatpersoner. 3Navigator får dock ett litet plus för möjligheten att se bioprogrammet.

Vinnaren - Wisepilot

Möjligheten att ladda ned kartor gör att Wisepilot drar ifrån syskonen Telia Navigator och Telenor Navigation, även om programmen i övriga delar är minst sagt lika varandra. Smarta sökfunktioner och ett bra gränssnitt bidrar också till den höga totalpoängen. Navigon och Tomtom är fortfarande snyggare appar i vissa delar och kan vara bättre alternativ för utlandsresan eftersom de klarar sig helt utan uppkoppling för alla funktioner utom trafikinformation.

Test av navigatorappar

Navigator i mobilen

Slutsatser och vinnare