Tvetydiga prognoser

Smarta klockor – flipp eller flopp?

Kommer försäljningen av kroppsburna prylar skjuta i höjden eller är det bara en kortvarig fluga?

Publicerad Uppdaterad

Flera rapporter spår en snabb tillväxt för kroppsburna enheter under de närmsta åren. I en rapport från On World, där man bland annat har tillfrågat amerikanska konsumenter om vad de är sugna på att köpa för kroppsburna enheter framöver, påstås nämligen att det fram till år 2018 kommer att ha sålts 330 miljoner kroppsburna enheter världen över. Samma siffra ligger idag på blygsamma fyra miljoner. De årliga intäkterna från försäljning av enheter och från appar och mjukvarutillämpningar för de samma väntas hamna på strax under 50 miljarder dollar årligen 2018.

Forrester Research spår dock en helt annan utveckling, där den just nu starka tillväxten för kroppsburna enheter väntas avta redan om två år eftersom funktionaliteten de erbjuder då kommer vara implementerad i andra enheter som mobiler och hörlurar. I rapporten dras paralleller till hur andra marknader för prylar som digitalkameror och mp3-spelare har slukats av allt mer funktionella mobiltelefoner. Även områden som övervakning och styrning av hem, 3D-skrivare och virtual reality, spås en liknande utveckling med ett snabbt uppgång och fall enligt rapporten.

Bilden som ges av intresset för kroppsburna enheter i den mer positivt inställda rapporten från On World är dock att det än så länge är väldigt stort. Enligt On Worlds rapport är det framför allt smarta klockor och armband som konsumenterna är intresserade av när det gäller kroppsburna enheter. Cirka 55 procent av de tillfrågade konsumenterna i rapporten anger nämligen att det är klockor och armband man föredrar framför andra prylar.

Vad gäller tillämpningar som konsumenterna är intresserade av för prylarna anges träningsrelaterade appar som det som konsumenterna har störst intresse av. Närmare 40 procent av konsumenterna angav sig vara beredda att betala upp till 99 dollar, motsvarande cirka 700 kronor, för en smart klocka med blodtrycksmätare, pulsmätare och aktivitetssensorer och 8 procent angav sig vara beredda att betala upp till 299 dollar, motsvarande cirka 2 800 kronor, för samma funktionalitet.

Källa