Många faktorer tros ha bidragit till utvecklingen

Smartphoneleveranserna i Kina når lägsta nivån sedan 2013

Att smartphonemarknaden bromsat in är väl de flesta medvetna om vid det här laget. Och färska siffror rörande leveranserna i Kina bekräftar nu att det går riktigt trögt på världens största marknad.

Publicerad Uppdaterad

Den kinesiska institutionen ”Kinas akademi för informations- och kommunikationsteknologi” har kommit med färska siffror rörande smartphoneleveranserna på jättemarknaden under februari månad. Och det är utan tvekan nedslående siffror man levererar. Under februari levererades nämligen inte fler än 14,5 miljoner smartphones i landet, vilket innebär en nedgång under det senaste året med hela 19,9 procent. Men inte nog med det. Siffran innebär också att det inte levererats så få smartphones i Kina sedan i februari 2013. Att den kinesiska konsumtionen minskar i februari är förvisso normalt, men även om man tar den saken i beaktning så är fallet att betrakta som onormalt stort. 

Handelskrig och ekonomisk osäkerhet

Det finns en rad rimliga anledningar, som alla sannolikt bidragit till de vikande siffrorna. Dels handlar det förstås om den allmänna konsumenttröttheten i segmentet, något som kan tillskrivas det faktum att smartphones inte utvecklas i samma takt som tidigare. Men det handlar förstås också om handelskriget med USA och en allmän ekonomisk oro som gör att konsumenterna avvaktar. Att Apples nya telefonmodeller gått dåligt i Kina fick nyligen den amerikanska it-jätten att börja samarbeta med kreditgivaren Ant Financial, som nu erbjuder mycket förmånliga avbetalningar för den som köper en ny Iphone i Kina. 

Källa