Annons

Rekordmånga falska meddelanden

Sms om leverans av paket – så avgör du om det är bluff och bedrägeri

Ovanligt många sms och mejl om paketleveranser skickas ut och många av dem är fejk. En del kan till och med vara skadliga och lura dig på pengar eller stjäla information ur din telefon.

Publicerad Uppdaterad

I takt med att e-handeln ökar så ökar även leveranserna av paket. Tyvärr ökar även bluff-sms som utnyttjar detta faktum och försöker lura godtrogna mottagare. Ofta handlar det om meddelanden där du uppmanas betala en tull- eller leveransavgift för ett paket du inte beställt. Andra gånger kan till och med smset uppmana dig att ladda ner en app som då akn vara skadlig och stjäla information, som lösenord eller andra känsliga uppgifter, i din mobil.

Så avgör du om leverans-smset är falskt eller inte

1. Viktigast är att aldrig lämna ut bankkortsnummer, lösenord eller koder till Mobilt Bank ID till någon.

2. Kontrollera vem som är avsändare till smset eller e-postmeddelandet. Mejl från Postnord ska till exempel komma från postnord.com, inte från .se. Undersök språket, om det är mycket stavfel kan det vara ett tecken på att det är en bluff. 

Dessa är tydliga exempel på bluff, vilket syns på webbadressen man kommer till, bland annat.
Dessa är tydliga exempel på bluff, vilket syns på webbadressen man kommer till, bland annat.

3. Klicka inte på länkar om du inte är helt säker på att meddelandet är legitimt. Är du osäker kan du kontakta Postnord eller vilket fraktbolag som det nu gäller. Undersök vilken sajt länkar leder till innan du klickar. Särskilt för Androidanvändare har det förekommit länkar till appar där appen kan innehålla skadlig kod, så ladda inte ner appar på annat sätt än att själv göra det via telefonens appbutik.

4. Använd sunt förnuft. Många bluffmejl är skickligt gjorda, så var noggrann och försiktig. Får du ett meddelande om att du vunnit en tävling som du inte ställt upp i, eller något annat som verkar för bra för att vara sant, så är det säkerligen en bluff.