Hårdvaran följer inte med på köpet

Snabbladdning med nya Iphones kräver dyr extraladdare

Apples nya telefoner Iphone 8, 8 Plus och X har stöd för snabbladdning, men för att utnyttja den möjligheten krävs att man köper till en speciell USB C-laddare.

Publicerad Uppdaterad

Iphone 8, 8Plus och X går till skillnad från äldre Iphone-enheter att snabbladda, något som de flesta användare av någorlunda nya Android-telefoner redan vant sig vid. Inte sällan innebär snabbladdning att det går att komma upp i en batterikapacitet på 50 procent eller rent av mer, bara man låter telefonen sitta på laddning i någon halvtimme. Även Apples nya telefoner ska kunna gå från 0 till 50 procents laddning på just en halvtimme. Ovärderligt om man har bråttom och i sista stund upptäcker att telefonen saknar kräm. Men för att utnyttja möjligheten till snabbladdning krävs extra hårdvara , något som Apple undvek att nämna i samband med sin presentation i tisdags kväll. 

Måste ha stöd för USB-PD

Det följer alltså inte med någon laddare som klarar snabbladdning när man köper någon av Apples nya telefoner. Detta trots att enheterna är förhållandevis dyra, inte minst Iphone X som i Sverige kostar hela 11 495 kronor i sitt enklaste utförande. Vill man snabbladda får man helt enkelt hosta upp ytterligare en femhundring för en USB-C-laddare som klarar standarden USB-PD. Apple anger själva att deras 29W, 61W och 87W-laddare är till Macbooks kan snabbladda en Iphone. Till dessa behöver man dessutom en USB-C till Lightningkabel, något som kostar runt 200 kronor. Snabbladdningen kostar således uppskattningsvis runt 700 kronor extra totalt.  

Källa