Svensk forskning

Snart blir det möjligt med koldioxidmätare i mobilen eller klockan

Koldioxidhalten är ett bra mått på luftkvalitet, och nu har forskare på KTH utveklat ett enkelt och billigt sätt att mäta.

Publicerad Senast uppdaterad

Nej, det handlar inte om klimatet den här gången. Koldioxidhalten i atmosfären globalt är rätt väl känd, men den kan variera lokalt, och vid för höga halter börjar vi prestera sämre. Alla känner säkert igen sig från fulla klassrum med dålig ventilation där man till slut måste vädra för att eleverna inte ska somna. Koldioxidhalten är ett bra mått på det, men även för utomhusluft kan koldioxidhalten vara ett intressant mått, kommer den från trafik går den hand i hand med andra skadligare ämnen.

Med en tillräckligt liten och billig sensor skulle man kunna ha koldioxidmätning i mobilen eller klockan, och en sådan tror sig forsskare på KTH nu ha tagit fram.

– En optisk koldioxidsensor har tre delar: ljuskälla, ljusdetektor och optisk kavitet. Vi har nu tagit fram världens minsta sensorkavitet. Detta är resultatet av ett lyckat samarbete mellan KTH och det svenska gassensorföretaget Senseair AB. Samarbetet fortsätter i det europeiska forskningsprojektet ULISSES där vi jobbar vidare med att även integrera källa och detektor, säger Floria Ottonello-Briano, nyutexaminerad teknologie doktor vid avdelningen för mikro- och nanosystemteknik på KTH.

Sensorn bygger alltså på traditionell optisk teknik för att detektera koldioxid, men man har lyckats göra den mindre och billigare än hittills.

– Priset är väldigt avhängt säljvolymen som utöver den tekniska prestandan styrs av marknadsaspekter som är svåra att förutsäga. Ett volympris på tio kronor styck år nog fullt rimligt med tanke på vad andra typer av MEMS-komponenter säljs för i dag. Det finns en del arbete kvar att göra avseende integrering av ljuskälla och detektor. Projektet kommer att pågå i tre år till och i slutet av detta borde de sista bitarna ha fallit på plats. Jag skulle gissa på fyra-fem år innan det här är ute på marknaden, säger Kristinn B. Gylfason, universitetslektor på KTH.

Särskilt smartklocketillverkare är måna om att hitta nya användningsområden och mätvärden för att motivera sin plats i konkurrensen, och koldioxidvärdet är säkert ett eftertraktat tillskott. Men som alltid när det gäller forskning på högskolenivå kan man inte vara säker på att tekniken kommer att bli kommersiellt gångbar.