Segmentet har nått en ny milstolpe

Snart över 100 miljoner AI-högtalare levererade i världen

Det råder inget större tvivel om att så kallade AI-högtalare är ett segment som växer så det knakar. Och enligt färska siffror från Strategy Analytics så har det inom kort levererats hela 100 miljoner AI-högtalare globalt.

Publicerad Uppdaterad

Det sägs ”Alexa…” och ”Hey, Google…” något alldeles frenetiskt ute i världen. Den slutsatsen kan man dra efter att analysfirman Strategy Analytics presenterat färska siffror som pekar på att det snart har levererats över 100 miljoner AI-högtalare i världen. Siffran innebär en ökning på ett år med nästan 200 procent. Prognosen för antalet levererade enheter för helåret ligger nu på närmare 90 miljoner. Redan runt årsskiftet kommer den sammanlagda mängden levererade enheter att passera 125 miljoner, tror Strategy Analytics.

Växer extremt snabbt

I och med det växer segmentet snabbare än i princip någon annan teknikprodukt gjort under de senaste tio åren. Det är även fortsättningsvis i USA som den största tillväxten kan noteras. Amazon och Google har stått för lejonparten av de globala leveranserna, medan Kinas Alibaba, Baidu och Xiaomi för en tät kamp om marknadsandelarna under de båda amerikanska varumärkena. I Sverige har konceptet med AI-högtalare fått sitt breda genomslag först nu i och med att Google Assistent släpps på svenska samt att Google nu valt att lansera sina Google Home-produkter i Sverige. 

Källa