1
1
https://www.mobil.se/nyheter/solcellsteknik-ska-skapa-skarmar-med-extremt-hog-upplosning
569424
Nyheter
falskt
Samsung utvecklar extremskärm

Solcellsteknik ska skapa skärmar med extremt hög upplösning

Panelerna ska kunna erbjuda 20 gånger högre upplösning än dagens teknik.

Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) håller tillsammans med forskare på Stanford University på att utveckla en ny form av liten oled-skärm med extremt hög upplösning. Till att börja med är panelerna främst tänka för virtuell och förstärkt verklighet där skärmarna är placerade väldigt nära användarens ögon, men kan i förlängningen även komma att användas för andra ändamål.

De nya skärmarna bygger på en ny form av arkitektur som baserar sig på en teknik som även används för utvecklingen av extremt tunna solceller. Dagens mobiltelefoner har en pixeltäthet på mellan 400 och 500 ppi (Pixels Per Inch), men med den nya tekniken är det möjligt att framställa skärmar med upp till 10000 ppi.

Enligt Mark Brongersma, en av forskarna vid Stanford University, skulle de nya panelerna inte bara kunna vara ljusare och ha bättre färgåtergivning än dagens paneler utan vara både enklare och mer kostnadseffektiva att tillverka.

Samsung ska redan ha börjat tillverka prototyper av de nya panelerna, men när det kan börja bli tal om att använda dem i produktion är okänt.