Ny toppmodell

Sonos lanserar Play:5 och Trueplay

Idag presenterar Sonos sitt nya flaggskepp Play:5 och den nya tjänsten Trueplay: Vi har provlyssnat.

Publicerad Uppdaterad

Fantaster av multirumshögtalare kliar sig säkert i huvudet över rubriken, för visst finns det redan en Sonos Play:5? Det är en alldeles korrekt iaktagelse, men den gamla modellen ersätts nu av en helt ny variant med samma namn. Namnet och på ett ungefär storleken är dock i stort sett det enda som är sig likt sen sist.

Play:5

Den nya Play:5 är såklart kompatibel med mer eller mindre allt Sonos redan har ute, vilket enligt vår mening tillhör ett av de allra smidigaste multirumssystemen på marknaden och ger ett grymt bra utbud av musikkällor. 


Alla prylar som har dinosaurier på pressbilderna är bra prylar

Play:5 har designats om från grunden och ser trots sin storlek riktigt diskret ut (vi snackar någonstans runt två skokartonger i volym). Den är designad för att kunna användas stående, liggande eller i stereopar om du köper två stycken. Beroende på uppställning anpassas ljudet från de sex högtalarelementen automatiskt och när vi fick möjlighet att provlyssna på det hela för ett par veckor sedan kunde vi konstatera att Sonos knappast blivit sämre på det de gör när det kommer till ljudet. Som ensam högtalare låter det riktigt bra oavsett om högtalaren är stående eller liggande och som stereopar fylls rummet ut riktigt bra (som enskild högtalare är du lite mer beroende av placering). Har du lust, och väldigt mycket pengar, kan du även koppla in två Play:5 som bakhögtalare till en Sonos Playbar för mer hemmabiokänsla.

Är det lite större ljud än minihögtalaren Play:1 du är ute efter passar Play:5 riktigt bra och när den släpps nu under oktober kommer den att gå på 5 399 kronor stycket och finns då i svart eller vitt.

Trueplay

Samtidigt passar Sonos på att uppdatera mjukvaran för alla sina enheter med funktionen Trueplay. Det kan enkelt beskrivas som något i stil med den autokalibrering av ljudet som många hemmabiostärkare har idag, men med en liten tvist.

Eftersom Sonos högtalaren på många sätt är tänkta att befinna sig i ett rum där du rör dig mycket, exempelvis ett kök, finns det sällan möjlighet att plocka fram en så kallad sweet spot för optimal lyssningsposition. 

Med funktionen Trueplay följer du ett par enkla steg, där ett av dem innefattar att du ska gå runt med din telefon eller platta i det aktuella rummet och långsamt vifta med den samtidigt som högtalaren skickar ut sina testljud. På så sätt ska högtalaren få en lite bättre uppfattning om rummets uppbyggnad och vart du kan tänkas röra dig i det och anpassa ljudet efter det.

När vi fick testa funktionen kändes det såklart väldigt flummigt att gå och ”luftmåla” med en telefon i rummet. Men det blev en märkbar skillnad i ljudet till det bättre, främst med en bättre uppstyrd bas. Det kommer knappast innebära natt och dag för din lyssnarupplevelse, men det ger ändå en förbättring.

Funktionen kommer först att dyka upp till Sonos Play:1, Play:3 och Play:5 men ska så småningom leta sig vidare även till övriga produkter.