Vägrar betala ersättning för Walkmanmobil

Sony Mobile möter Copyswede i rätten

Copyswede kräver Sony Mobile på 2,8 miljoner i retroaktiv ersättning. Men tillverkaren vägrar betala - och nu möts parterna i tingsrätten.

Publicerad Uppdaterad

Det har blossat upp till en juridisk strid mellan Sony Mobile och Copyswede. I skottlinjen står Sony Ericssons Walkmanmobil W715 från 2009.

Sedan tidigare begär Copyswede kopieringsavgift för allt från usb-minnen, inspelningsbara skivor och mp3-spelare. I september 2013 utökades uppgiften till att även gälla produkter som exempelvis persondatorer, spelkonsoler och surfplattor.

Nu kräver alltså upphovsrättsorganisationen ersättning för privatkopiering på Sonys Walkmanmobiler, och då i synnerhet W715. Orsaken är att det går att lagra musik på mobiltelefonen.
- Vi har en ordning som innebär att vi som konsumenter får lov att lagra saker och de som säljer apparaterna ska betala en avgift. Det som är problematiskt är att de stora tillverkarna och importörerna inte är överens med oss om hur lagstiftningen ska tolkas, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede, till Sydsvenskan.

Sony Mobile har vägrat att betala ersättning till Copyswede, och i dag onsdag möts parterna i Lunds tingsrätt.

Om Copyswede vinner mot Sony Mobile i rätten måste tillverkaren betala 2,8 miljoner plus ränta i retroaktiv ersättning för walkmantelefonen. 

Sony Mobile hävdar å sin sida att man inte är ersättningsskyldiga eftersom mobiltelefoner inte är framtagna särskilt för privatkopiering av upphovsrättsskyddat av material.

Källa