https://www.mobil.se/nyheter/sos-alarm-testar-app-som-larmar-automatiskt-vid-mc-olyckor
566872
Nyheter
Pilotprojekt under våren

SOS Alarm testar app som larmar automatiskt vid MC-olyckor

Visst vore det väl smart om ens telefon kunde slå larm med automatik om man skulle vurpa på sin motorcykel? Just en sådan lösning är vad SOS Alarm i Sundsvall testar för närvarande.

Automatiserade larm kan mycket väl vara framtidens melodi. Falldetektionen i Apple Watch har till exempel räddat livet på ett antal personer redan, och med tanke på att våra smartphones är rustade med en herrans massa sensorer som med tämligen god precision kan identifiera vad som händer, så är tanken allt annat än långsökt. SOS Alarm i Sundsvall tror uppenbarligen att det här kan vara framtiden, i alla fall. Nu har man nämligen dragit igång ett pilotprojekt där man testar att låta smartphones larma automatiskt vid MC-olyckor. 

Väntetid på en minut

Bakom appen står utvecklaren Detecht, som haft hjälp av forskare från Chalmers i arbetet med att ta fram mjukvaran. Appen registrerar förändringar i hastighet, g-kraft och rotation via telefonens sensorer. Om en misstänkt vurpa skett så skickas med automatik ett larm till larmcentralen, men först en minut efter att man identifierat saken. Detta dels då det finns en risk för att man aktiverar larmet av misstag, dels då utgången av olyckan kan ha blivit mindre allvarlig och larmfordon inte behöver skickas ut. Projektet pågår sedan den 1 mars och fram till den sista maj i år.