Keynote på Mobile World Congress 2011

Steve Ballmer: "Konsumenterna väljer inte en telefon - de väljer en plattform"

Microsoft-chefen Steve Ballmer talade om den "entusiasm, optimism och känsla av möjligheter" han och kollegorna känner på mobilområdet när han talade på Mobile World Congress idag.

Publicerad Uppdaterad

Steve Ballmer hade två huvudspår i sitt anförande: en stor uppdatering av Windows Phone 7 med nya funktioner samt det mobila ekosystem eller plattform som Microsoft hoppas bygga tillsammns med sina partners.

Microsoft har fått en del kritik för att Windows Phone 7 inte klarar av att köra flera appar samtidigt. Det kommer snart att ändras. Senare i år kommer en stor uppdatering till Windows Phone 7 som bland annat gör det möjligt att köra tredjeparts-appar samtidigt som andra funktioner. Till exempel musik-appar som Spotify kan nu fortsätta spela musik trots att användaren öppnar andra program.

Sedan berättade Steve Ballmer om hur ekosystemet kring Windows Phone 7 utvecklas. Nu finns 8000 appar på Market Place och 30 000 utvecklade har registrerat sig för systemet.

- Konsumenterna väljer inte en telefon idag. De väljer en plattform.

När det kommer till hur plattformen Windows Phone 7 ska utvecklas underströk Microsoft vd:n relationerna med operatörer telefontillverkare och tjänsteutvecklare.

- WP7 kommer att vara det bästa sättet för operatörer att addera värde ovanpå operativsystemet. Det ska vara det mest operatörsvänliga operativsystemet, sade Steve Ballmer.

Och relationen med telefontillverkarna fick representeras av Nokia-vd:n Stephen Elop som Steve Ballmer bjöd upp på scenen.

- Folk förstår att vi är naturliga samarbetspartners. Vi bygger ett tredje mobilt ekosystem, sade Stephen Elop om samarbetet med Microsoft.

- Vi är är säkra på att Nokia kommer att leverera fantastiska Windows Phone 7-telefoner, sade Steve Ballmer.

Steve Ballmer gav också en känga åt konkurrenten Android.

- Vi tänker se till att det inte sker en fragmentering av systemet som vi ser hos andra plattformar i mobilområdet (läs: Android), sa Steve Ballmer.