Låt dig inte luras

Svensk Inkasso varnar för pågående bedrägerier

Just nu pågår det bedrägeriförsök där bedragarna skickar SMS och e-post i inkassobolags namn.

Det är branschföreningen Svensk Inkasso som går ut med en varning om att det pågår bedrägeriförsök via SMS och e-post där bedragarna bland annat utgett sig för att representera Alektum Group, Gothia Inkasso, Intrum, Sergel, Svea Inkasso och Visma. 

De falska meddelandena uppmanar vanligtvis mottagaren att ringa ett telefonnummer eller att besöka en hemsida som påstås tillhöra inkassobolaget. I en del fall har mottagaren även uppmanats att swisha pengar för en påstådd skuld, och att privatpersoner har uppmanats att ladda hem och installera olika appar. 

Svensk Inkasso går i sitt pressmeddelande ut med följande tre råd för att minska risken att bli lurad. 

  1. Kontrollera inkassobolagets officiella kontaktuppgifter. I stället för att ringa det angivna numret, bör du besöka inkassobolagets officiella hemsida och kontrollera bolagets kontaktinformation där. Dubbelkolla att det nummer som anges i meddelandet stämmer överens med det officiella numret innan du ringer upp. 
  2. Swisha inte pengar utan att kontrollera mottagaren. Bedragarna kan be att du swishar in pengar för att lösa den påstådda skulden. Gör inte det innan du har verifierat att det verkligen rör sig om ett korrekt inkassokrav och att pengarna faktiskt överförs till inkassobolaget. 
  3. Använd inkassobolagets online-tjänster och ladda inte ner appar. 

Varken numren eller hemsidorna som figurerar har någonting med Svensk Inkasso eller något en de olika bolagen att göra, utan leder antingen till kopior av respektive hemsidor eller fristående nummer.