Barnleksaken tog över världen

Sverige i topp för Raspberry Pi

Sveriges spelutvecklar-tradition är en del av att demokratisera tillgången till teknik.

Publicerad Uppdaterad

Eben Upton, mannen bakom Raspberry Pi, refererar till det datorsystem som visat sig ha ungefär lika många användningsområden som talet pi har decimaler som “en liten läromedelsdator för ungar”.

Teknikkunnande kört i botten
Det var nämligen målet med att skapa den programmerbara enkortsdatorn, att få upp ungas intresse för och kunskpap inom teknik, berättar han för publiken på Internetdagarna. 2005 satt Eben Upton som ansvarig för antagningarna till computer science-programmet på Cambridge i Storbritannien.
– Antalet ansökanden hade mer eller mindre halverats på fem år, berättar han.
Situationen visade sig vara mer “katastrofal” än så:
– De som kom innanför dörrarna hade ingen som helst kunskap om datorprogrammering. 

Eben Upton och en bild på en BBC Micro.

Kunde de återskapas?
De programmerbara datorerna, som den BBC Micro som han själv lekt med som barn och som legat till grund för hans yrke som programmerare, hade bytts ut mot spelkonsoler vars stängda systemen hade kört teknikkunnandet i botten.
– Kunde vi återskapa dem?
Utifrån premisserna “rolig, billig och robust” utvecklade stiftelsen Raspberry Pi Foundation det  kreditkortsstora datorsystemet och hoppades att nå ut till runt 1000 barn och på så sätt hjälpa upp antagningssiffrorna. 
– Runt 2011 började vi oroas av all trafik till vår webbplats, 2012 började vi bli lite oroliga att vi inte kunde tillverka tillräckligt många, säger Eben Upton.

Raspberry Pi Foundation vände sig till RS Components och Premier Farnell, rädda att de 10 000 Raspberry Pis de räknade med att kunna tillverka skulle sälja slut på bara några veckor. Dagen innan de lanserade sin lilla maskinvara skrev de under avtalen om att företagen skulle stå för logistik, planering och distribution. Dagen efter, 29 februari 2012, sålde de 100 000 Raspberry Pi. Båda företagens hemsidor kraschade. 

Sverige har flest besökare per invånare till Raspberry Pis hemsida.

Sverige i topp
Hur många av de första köpsugna som var svenskar framkommer inte men idag kan Eben Upton konstatera att USA förvisso står för flest besök till Raspberry Pis hemsida. Men, säger han, och visar en graf som river ner åskådarnas jubel, Sverige står för flest flest besök per invånare.

– Det är inte så förvånande. Sverige har länge legat i världstoppen när det kommer till spelutveckling, säger han. 
Sedan förra året går det bland annat att spela Minecraft på Rasprerry Pi.

Demokratiseringsprojekt 
Och att den lilla datorn används från allt från hemmabyggda mobiler till sakernas Internet-lösningar och vidare till interaktiva konstinstallationer gör att Eben Upton ser den som ett demokratiseringsprojekt.  
– Internet har demokratiserat tillgången på information, crowdsourcing har demokratiserat tillgången till kapital, konstaterar han. Vi ser Raspberry Pi som tredje benet på den tripod som gör det möjligt för folk att få tillgång till hightech-teknik och bygga intressanta produkter.

Och just det, ansökningarna till Cambridges computing science-program är numera fler än någonsin förr.
– Mission accomplished, säger Eben Upton triumferande.