Digital krigföring

Taliban-app på Google Play

Google har tagit bort Talibanernas app från Google Play. Enligt Talibanerna är det bara tillfälligt.

Publicerad Uppdaterad

I dagens kommunikationssamhälle är den digitala krigföringen en integrerad del i nästan alla av världens konflikter. Därför är det kanske inte så förvånansvärt att Talibanerna har skapat en Android app. Alemarah, som appen heter använder språket Pashto och är, som den Talibanska talespersonen Zabihullah Mujahed själv uttrycker det i en telefonintervju med Bloomberg: ”en del av vår avancerade teknologiska ansträngning att göra mer global publik” (sic). Appen lades upp på Google Play den 1:a april och upptäcktes av den USA-baserade SITE Intel Group som bevakar Jihadistisk aktivitet på sociala medier. Appen ska ha innehållit officiella Taliban-uttalanden och -videofilmer.   

Google tog bort appen så fort de fick reda på att den existerade, men i övrigt har företaget inga kommentarer kring det specifika ärendet. 

”Medan vi inte uttalar oss om specifika appar så kan vi bekräfta att vi tar bort appar från Google Play som bryter mot vår policy”, säger en Google talesperson enligt Bloomberg.

Striden verkar dock inte vara över än, i alla fall inte om man får tro Mujahed. Han påstår att appen har tagits ner på grund av ”tekniska problem” och att den kommer att vara tillgänglig igen inom en snar framtid. 

Talibanerna är, precis som IS, aktiva i det digitala landskapet. Gruppen har ett Twitter-konto, en Facebook-sida och en webbsida som är tillgänglig på fem olika språk, inklusive engelska. 

Källa