https://www.mobil.se/nyheter/telenor-bygger-solceller-i-mobiln-tet
561455
Nyheter
Försöksverksamhet

Telenor bygger solceller i mobilnätet

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Telenor%20solcell.jpg?itok=XnLiKapM', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Telenor%20solcell.jpg?itok=RdX1TtWM', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Telenor%20solcell.jpg', w: 700, h: 467, title: ' ' },]
Telenor driver försöksverksamhet med lokal elförsörjning från solceller till mobilnätet.

Ni har kanske hört siffran att en mobiltelefon gör av med lika mycket el som ett kylskåp? Då räknar man in elkostnaden för att driva mobilnätet, Facebooks servrar, rubbet, och det är egentligen lika sant för datorn som mobilen, men i alla fall, mobilnätet drar mycket el över hela Sverige.

Telenor har påbörjat en försöksverksamhet med att producera den elen på plats, via solceller. Försöket sker på de anläggningar som tar emot trafiken från flera basstationer i ett område, och som därmed har en tillräckligt stor takyta för solceller. Hittills har man installerat solceller på fem sådana anläggningar, och enligt Telenor är den äldsta anläggningen i Strängnäs självförsörjande på el 7 - 8 timmar en solig dag.

Enligt Telenor blir solpanelerna ungefär 8 procent bättre för varje år men kräver fortfarande en stor yta, vilket gör att det i dagsläget är svårt att installera solceller på enskilda basstationer där takytan ofta är begränsad.

– Det är ett drömscenario som givet utvecklingen inte ligger alltför långt bort i tiden. I nuläget är satsningen en ren miljöåtgärd från vår sida, och om tekniken fortsätter att utvecklas i samma rasade fart hoppas vi att detta ska bli ett mer storskaligt projekt, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.

En annan mobiloperatör som satsar på solceller är Etc Mobil. Tecknar du abonnemang med dem går 20 kronor på varje månadsfaktura till att bygga solceller i en solcellspark i Katrineholm.

Källa

Relaterade artiklar

Ämnen