Långt före konkurrenterna

Telia har i särklass bästa mobilnätet enligt Mobile Experience Awards

Opensignal har publicerat sin senaste redovisning för svenska mobila nätverk, och Telia blev den stora vinnaren.

Publicerad Uppdaterad

Det är Opensignal som har publicerat sin senaste rapport där man har undersökt svenska mobila nätverk, närmare bestämt de för Tele2, Tre, Telenor och Telia. Undersökningen har gjorts under perioden 1 augusti till 29 oktober i år och de femton kategorierna delas in i fyra huvudgrupper – övergripande upplevelse, 5G-upplevelse, täckning samt enhetlighet.

Den stora vinnaren av denna Mobile Experience Awards är Telia som blev ensam vinnare i inte mindre än sex kategorier och delad vinnare i ytterligare fem kategorier. 

Telenor och Tele2 delar nät och Fredrik Hallstan som är kommunikationschef på Tele2 kommenterar resultatet för Mobil och menar att resultaten är lite missvisande. 

– Tele2 har obegränsat med datamängd i alla våra abonnemang och istället olika hastigheter, med full 5G-hastighet i vårt premiumabonnemang "Obegränsad Snabbast". Det gör att vårt resultat i bedömningen av "Nedladdningshastighet" skiljer sig mycket från de värden Telenor har trots att vi delar nät. Det har vi påpekat för Opensignal som genomfört testet, säger Fredrik Hallstan. 

Hos Tele2:s nätpartner Telenor ingår 5G med full hastighet i abonnemangen med 35 GB data eller mer inkluderat, Telia har 5G inkluderat i alla abonnemang de säljer men alla abonnemang utom Telia Obegränsad Max har 100 Mbit/s som hastighetstak. Tre meddelar att du som abonnent kan byta hastighetsgräns och datamängd när du vill och levererar alltså inte heller full 5G-hastighet i alla abonnemang.

I år tillkom det två stycken kategorier i form av Live Video Experience och 5G Live Video Experience. I den förstnämnda blev det en delad seger mellan Tele2 och Telenor, och i den sistnämnda blev alla fyra vinnare.

Det ska dock nämnas att Opensignals testresultat kommer från tester som vanliga användare har utfört med Opensignals app för detta teständamål, så det är upp till var och en att avgöra om det är vetenskapligt säkerställda testresultat, eller om de speglar verkligheten för mobilanvändare.