Pekpennan får en ny chans

Testrapport: HTC Flyer

HTCs första surtfplatta Flyer utmärker sig genom sitt smidiga format och att pekpennan gör comeback.

Publicerad Uppdaterad

Flyer har inte den gamla vanliga pekpennan som trivs bäst på den gamla tidens resistiva pekskärmar. I HTCs moderna variant handlar det i stället om en penna som fungerar på de kapacitiva skärmar som de vi vant oss vid på surfplattor och mobiltelefoner.

Pennan är till uteslutande för att skissa, markera och kanske skriva med. Jag provar att skriva några korta anteckningar på Flyer med hjälp av pennan, men det fungerar inget vidare. Det är helt enkelt svårt att skriva tillräckligt tydligt på glas.

Däremot fungerar det aldeles utmärkt att stryka under i text eller att ringa in saker du ser på en hemsida. HTC har tagit en genväg för att få pennan att fungera i många program. När du vill stryka under eller markera i det som du ser på skärmen tas i många fall helt enkelt en skärmdump som du sedan kan rita fritt på.

I vissa program är pennfunktionen mer avancerad. I e-boksläsaren Reader som HTC skickar med går det att göra anteckningar och understrykningar direkt på sidan i boken.

Evernote är en av mina favorittjänster som jag så gott som varje dag i mobilen och på datorn. I Flyer är den direkt kopplad till den inbyggda anteckningsboken Notes. I anteckningsfunktionen för Flyer går det också att spela in ljudet under till exempel en intervju samtidigt som plattan används för anteckningar.

Trots att pennan är ett av huvudnumren med HTC Flyer så finns det inget sätt att fästa den på själva plattan vilket känns ganska märkligt.

HTC har valt att utrusta sin platta med Android 2.3 som Google utvecklar för telefoner. Tyvärr märks det väldigt tydligt när plattan används. Till exempel är inte mejlappen för Gmail alls anpassad för den större skärm som Flyer erbjuder.

Också HTCs system Sense som de lagt ovanpå Googles menyer kunde ha anpassats bättre till en platta än vad som gjorts i Flyer. Samma sak gäller för många av de appar som kan laddas ned.

Trots att operativsystemet från början är avsett för en telefon så går det faktiskt inte att ringa vanliga telefonsamtal i mobilnätet med Flyer.

Själva skärmen är irriterande blank vilket är ett problem när jag använder plattan både i direkt solljus utomhus men också inne på kontoret nära fönster tror jag ibland nästan att det är en spegel jag har i handen.

Helhetsintrycket av HTC Flyer är dock mycket gott. Det är en platta som inte bara försöker kopiera Apples framgångar med Ipad rakt av utan letar efter en egen nisch av användare, både med hjälp av det smidiga formatet och med sin anpassning för penna.

Ett fullständigt test av HTC Flyer kommer i juni-numret av Mobil och inom kort här på Mobil.se

HTC Flyer

Vikt: 420 gram

Mått: 122 x 195,4 x 13,2 mm

Operativsystem: Android 2.3

Minne: 32 gigabyte inbyggt för lagring samt 1 gigabyte ram. Plats för minneskort i formatet micro-SD

Skärm: 7-tums pekskärm med upplösning på 1024 X 600 pixlar

Kamera: 5 megapixel med autofokus för foto 1,3 megapixel för videosamtal Pris cirka 7 000 kronor (5 000 kronor med endast wlan och 16 gigabyte minne)